Dnes je 20.09.2024, meniny má Ľuboslav(a)
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

22. 10. 2015 12:36

Predstavitelia Spišskej Novej Vsi a mestskej časti Pekingu podpíšu memorandum

Primátor mesta Ján Volný privíta 27. októbra o 15.00 hod. v obradnej sieni Radnice delegáciu z Čínskej ľudovej republiky. Cieľom návštevy je podpísanie Memoranda o nadviazaní partnerskej spolupráce medzi Tongzhou – mestskou časťou Pekingu a mestom Spišská Nová Ves.

O nadviazanie vzťahov a vzájomnej spolupráce medzi Spišskou Novou Vsou a Čínskou ľudovou republikou sa vedenie mesta usiluje dlhší čas. V tejto súvislosti naše mesto už v minulosti viackrát navštívili čínske delegácie. Napríklad z mestskej časti Šanghaja s názvom Jing’an (staré mesto) k nám zavítal v roku 2013 starosta Zheng Jianlin a v roku 2014 jej ďalší predstavitelia. V októbri 2014 sa vďaka pozvaniu viceprimátorky mesta Ley Grečkovej uskutočnila návšteva veľvyslanca Čínskej ľudovej republiky Pan Weifanga. V priebehu budúceho týždňa navštívi Spišskú Novú Ves delegácia z mestskej časti Pekingu s názvom Tongzhou z Čínskej ľudovej republiky. Pripravený je pre ňu zaujímavý program. V jeho úvode sa 27. októbra o 15.00 hod. v obradnej sieni Radnice uskutoční slávnostné prijatie primátorom mesta. Hostia absolvujú tiež výstup na našu najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku či prehliadku Spišského hradu. Zároveň počas návštevy predstavitelia oboch miest podpíšu Memorandum o nadviazaní partnerskej spolupráce za účelom rozšírenia vzájomného porozumenia a priateľstva medzi ich obyvateľmi a taktiež rozvoja priateľskej spolupráce oboch miest. Podpisom memoranda vyjadria súhlas, že na základe rovnosti a vzájomného prospechu budú podporovať priateľskú komunikáciu, ekonomickú a obchodnú výmenu medzi obyvateľmi oboch miest a budú komunikovať a spolupracovať v oblastiach vedy, technológií, financií, kultúry, športu, zdravotníctva, cestovného ruchu, vzdelávania, podpory talentov a sociálneho rozvoja.

Je pre nás veľkou poctou, že naše mesto sa môže pochváliť kontaktmi na najvyššej úrovni hneď s dvoma veľkomestami svetovej veľmoci, akou je Čínska ľudová republika. Nádejame sa, že okrem kultúrnych a spoločenských kontaktov bude prínosom i pre ekonomický rozvoj nášho regiónu,“ uviedol v tejto súvislosti primátor mesta PhDr. Ján Volný, PhD.

 

Mestská časť Tongzhou sa nachádza v juhovýchodnej časti Pekingu na rozlohe 906 km2 a pozostáva z 11 menších administratívnych okrskov. Trvale tu žije vyše 1,3 mil. obyvateľov. Má tri výrazné prednosti: výhodná poloha (v blízkosti sa nachádza obchodné centrum Pekingu, medzinárodné pekinské letisko a morský prístav), vodné zdroje a zeleň (13 vodných tokov s celkovou dĺžkou 240 km, veľký čínsky kanál s dĺžkou 42 km, lesopark o rozlohe 670 hektárov), staroveká história a bohatá kultúra (Tongzhou založený pred viac ako 2 200 rokmi, viac ako 5 000 slávnych umelcov tu vytvorili najväčšie a najznámejšie umelecké centrum v celej Číne). V roku 2015 došlo k implementácii „Spoločného plánu rozvoja miest Peking a Tianjin“, ktorý rozhodol o vytvorení administratívneho sub-centra Pekingu v mestskej časti Tongzhou. Tá sa tak stala dôležitým prvkom pre odľahčenie centra Pekingu a získala funkcie svetového mesta. Výstavba novej mestskej časti Tongzhou za plnej podpory miestnej správy na všetkých úrovniach už napreduje plnou rýchlosťou. Bolo schválených niekoľko nariadení o podpore investorov, ako napríklad možnosť získať „zelenú kartu“, ktorá poskytuje rôzne zvýhodnenia a prednostné vybavenie formalít pri príchode podnikateľov. Tiež bolo zriadené klientské pracovisko, kde sa všetky náležitosti s podnikaním v Tongzhou vyriešia na jednom mieste.

                                                                                                                               

V Spišskej Novej Vsi 22. 10. 2015

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Text:
Edita Gondová, PR mesta Spišská Nová Ves, t. č. 41 76 622, 0915 695 453, edita.gondova(at)mestosnv.sk

Informácie:
Ing. Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora, t. č. 41 76 613, 0907 944 284, andrea.jancikova(at)mestosnv.sk