Dnes je 20.04.2024, meniny má Marcel
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

06. 07. 2021 10:26

V spišskonovoveskej radnici otvoria výstavu bábik a hračiek

V Sp. Novej Vsi bude 7. júla v priestoroch radnice otvorená výstava bábik a hračiek. Zbierku svojmu rodnému mestu venovala Alica Tokarčíková, ktorá ako jediná vytvorila 6 násobný slovenský rekord a je zapísaná v Knihe slovenských rekordov.

Výstava zbierky bábik a hračiek bola inštalovaná v miestnosti v suteréne radnice. Návštevníci tu budú môcť vidieť rôzne typy starožitných bábik, ukážku kočíkov či nábytku. Chlapcov zas určite zaujme zbierka plyšových medvedíkov. Výstava bude otvorená 7. júla za účasti Alice Tokarčíkovej, ktorá exponáty darovala svojmu rodnému mestu. „Verím, že táto výstava bábik a hračiek otvorí mnohým dvere do ich 13. komnaty, pohladí ich čistú dušu, otvorí ich srdcia a nedovolí im zabudnúť na detstvo a neskutočnú krásu, ktorú vytvorila ľudská ruka predchádzajúcich generácií,“ pozýva na výstavu A. Tokarčíková.

Mesto pri tejto príležitosti vyrobilo pre deti papierovú vystrihovačku s bábikami, ktorú si budú môcť malí návštevníci po prehliadke odniesť domov. Výstava bude prístupná širokej verejnosti. Pozrieť si ju tak môže prísť každý. Záujem je však potrebné nahlásiť v Turistickom informačnom centre na Letnej ul. 49, ktoré bude realizovať vstupy v pondelok až piatok v nasledovných časoch: 10.45, 11. 45, 13.45, 14.45, 15.45 a 16.45 hod.

Zberateľka p. Alica Tokarčíková, rodená Tóthová, je rodáčka zo Spišskej Novej Vsi. Študovala na Strednej priemyselnej škole drevárskej a do roku 1999 tu žila a pôsobila. Zberateľstvu sa venovala už ako malé dievča. Tá ozajstná vášeň pre zberateľstvo sa však u nej prebudila po roku 2010, keď deti dospeli a o „klasické“ hračky prestávali mať záujem. Elektronické hračky sa stávali lákavejšie a odmietanie klasických hračiek predstavovalo postupný koniec ich vlastného detstva.

V súčasnosti zbiera a pre budúce generácie uchováva aj starý porcelán, keramiku, vyšívané obrazy, tapisérie, hračky, staré vyšívané háčkované a necované obrusy, dámske vyšívané vreckovky i vyšívané kabelky.

Pani Alici Tokarčíkovej sa ako jedinej 16. 6. 2018 podarilo vytvoriť 6-násobný rekord a zápis do Knihy slovenských rekordov. Siedmy rekord jej udelil sám prezident slovenských rekordov Igor Svítok ako TOP zberateľke Slovenska.

Pozvánka (formát PDF) >>>

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Text:
Edita Gondová, pracovník pre kontakt s médiami, kancelária primátora, MsÚ, t. č. +421 53 4176 622, edita.gondova(at)mestosnv.sk

Informácie: Ing. Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora, MsÚ, t. č. +421 905 872 613, andrea.jancikova@mestosnv.sk