Dnes je 16.09.2024, meniny má Ľudmila
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

08. 03. 2021 15:11

Primátor mesta Spišská Nová Ves vyzýva Ministerstvo zdravotníctva SR na urýchlené zabezpečenie liekov na zmiernenie priebehu ochorenia Covid 19

Primátor mesta Spišská Nová Ves Pavol Bečarik vyzval ministra zdravotníctva na urýchlené zabezpečenie liekov na zmiernenie priebehu ochorenia Covid 19. Zároveň oslovil predstaviteľov slovenských samospráv, aby sa pripojili k jeho výzve.

Po osobnej skúsenosti s ochorením Covid 19 vyzval primátor mesta Spišská Nová Ves Pavol Bečarik ministra zdravotníctva na zabezpečenie antivirotík pre ambulantné a domáce použitie.

Vo výzve apeluje, aby sa v čo najkratšom čase zabezpečili pre chorých na COVID-19 lieky pomáhajúce v prvom štádiu ochorenia, najmä lieky, ako napríklad Favipiravir, Isoprinosine, Inomed či Ivermectin, ktoré nie sú v našich lekárňach dostupné. Osobná skúsenosť Pavla Bečarika pri prekonaní ochorenia na COVID-19 by mala byť, podľa neho, výstrahou pred zľahčovaním choroby ako takej: „Sám som prekonal iba nedávno ochorenie stredne ťažkého typu. Po rozhovoroch s odborníkmi som presvedčený, že môžeme zachrániť tisícky životov, ak umožníme chorým liečiť sa v začiatočnom štádiu ochorenia. Lieky ako Ivermectin a Favipiravir môžu zmeniť k lepšiemu situáciu v celom štáte, len musíme umožniť dostupnosť týchto preparátov v lekárňach. Sám som vírus a jeho dôsledky podcenil a dnes k chorobe pristupujem s pokorou a snažím sa pomôcť, ako sa len dá.“

Pavol Bečarik zároveň vyzval predstaviteľov samospráv, ktoré sú členmi Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska, aby sa pripojili k iniciatíve doviezť na Slovensko antivirotiká pre ambulantné a domáce použitie.

Spišská Nová Ves medzi prvými mestami poskytlo v januári t. r. respirátory občanom nad 60 rokov. Tentokrát bola zabezpečená distribúcia dvoch kusov respirátorov FFP2 do každej domácnosti.  Mesto v spolupráci s Centrom voľného času a dobrovoľníkmi taktiež zabezpečuje donášku nákupov a liekov seniorom, zdravotníkom a ľuďom pozitívnym na Covid 19. „Podobne sme reagovali na jar pri rozdávaní rúšok a naši dobrovoľníci, ktorým som nesmierne vďačný, nám pomáhajú pri zabezpečovaní nákupov pre seniorov, zdravotníkov či chorých. Veľmi mi záleží na záchrane životov, preto vyzývam primátorov a starostov zo Slovenska, aby naliehali na Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky a urgovali nákup antivirotík,“ doplnil P. Bečarik.


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––Text a informácie:
Tomáš Repčiak, kancelária primátora, t. č. +421 53 4176 624, e-mail: tomas.repciak@mestosnv.sk