Dnes je 26.04.2024, meniny má Jaroslava
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

17. 12. 2020 14:33

Novovešťania ukázali, že majú veľké srdcia

V Spišskej Novej Vsi sa predvianočné obdobie nieslo v znamení zbierok. Naše mesto sa zapojilo do iniciatívy Nadácie Pontis a pri príležitosti Dňa darovania (Giving Tuesday) vyhlásilo 1. decembra verejnú zbierku. Ďalšiu zbierku už po tretíkrát iniciovalo Občianske združenie Život v meste.


Pri príležitosti Dňa darovania v snahe pomôcť ľuďom v núdzi mohli 1. decembra občania doniesť na oddelenie sociálnych vecí mestského úradu trvanlivé potraviny a hygienické potreby pre mužov bez domova v Dome humanity Nádej, hygienické a kozmetické potreby pre ženy v núdzi, a tiež hygienické potreby pre bábätká v rodinách v núdzi. Vítané však boli aj deky, uteráky, mäkké látky na zahriatie psíkov počas zimných mesiacov v mestskom útulku.

Do zbierky sa zapojilo viac ako 90 fyzických osôb a kolektívov. Nechýbalo ani detské oddelenie tunajšej nemocnice Svet zdravia a prispieť sa rozhodol aj primátor mesta Pavol Bečarik: „Som rád, že som mohol osobne prispieť do tejto peknej zbierky a že sme pomohli matkám a deťom, ktoré to potrebujú a verím, že po celý nasledujúci rok budú obyvatelia nášho krásneho mesta pomáhať slabým a bezbranným,“ uviedol v tejto súvislosti primátor.

Vyzbierané veci spolu s vedúcou oddelenia sociálnych vecí mestského úradu Júliou Jančurovou odovzdali 2. decembra riaditeľke Domu Charitas sv. Jozefa v Sp. Novej Vsi Alexandre Hovancovej (foto č. 1). Na oplátku si primátor z charity odniesol dar v podobe kalendára a ponožiek s nápisom Zastavme koronu.

Okrem spomínanej zbierky prebiehala v období od 1. do 14. decembra v našom meste aj ďalšia, ktorú už po tretíkrát iniciovalo Občianske združenie Život v meste. Spolupodieľalo sa na nej aj naše mesto, ktoré oslovil predseda občianskeho združenia a zároveň poslanec mestského zastupiteľstva Tomáš Cehlár. Do zbierky sa zapojilo všetkých 7 základných a 12 materských škôl, na ktorých sa vyzbierali stovky kilogramov potravín a drogérie. V tomto roku sa k nim pridali aj školy z obce Poráč a Iliašovce a zároveň aj zamestnanci tunajšieho mestského a okresného úradu. „Tohtoročná zbierka potravín a drogérie prekonala všetky očakávania. Chcem sa poďakovať všetkým základným a materským školám, ich zamestnancom a v neposlednom rade všetkým rodičom a deťom, ktorí prispeli svojou troškou do veľkej pomoci. Veľká vďaka patrí aj všetkým zamestnancom úradov,“ uviedol hlavný organizátor zbierky Tomáš Cehlár.

Vyzbierané potraviny a drogéria boli rozdelené medzi všetky organizácie v meste, ktoré sa venujú pomoci núdznym, či už rodinám s deťmi, osamelým mamičkám, domovom sociálnych služieb. „Konkrétne sme pomoc rozdali do Spišskej katolíckej charity, Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar (foto č. 2), Centru pre deti a rodiny sv. Jozefa, Združeniu na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Spišskej Novej Vsi a združeniu na pomoc ženám zažívajúcim násilie a ich deťom OZ Hana. Veríme, že aj táto pomoc bude prínosom pre našich spoluobčanov a pomôže im prekonať ťažké chvíle dnešnej koronakrízy,“ vymenoval ďalej T. Cehlár.

„V dnešnej dobe, keď mnoho rodín prichádza o zdroj obživy a sú odkázané na pomoc charitatívnych organizácií, sme veľmi vďační za pomoc v podobe potravinovej zbierky. V Spišskej Novej Vsi a v okolí poskytujeme podporu mnohým rodinám v núdzi a tieto potraviny nám pomôžu urobiť im veselšie a štedrejšie Vianoce. Ďakujeme!“ dodal koordinátor farských charít Anton Frič.

 

Foto č. 1 – Zľava: Alexandra Hovancová, Pavol Bečarik a Júlia Jančurová.

Foto č. 2 – Zľava: Tomáš Cehlár a Viera Vozárová zo Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

Text:
Edita Gondová, pracovník pre styk s médiami, MsÚ, Radničné námestie 7, t. č. 053/41 76 622, edita.gondova(at)mestosnv.sk

Informácie – Deň darovania (Giving Tuesday):
Ing. Júlia Jančurová, vedúca oddelenia sociálnych vecí, MsÚ, Štefánikovo nám. 1, t. č. 053/41 52 112, julia.jancurova(at)mestosnv.sk

Informácie – Verejná zbierka potravín a drogérie organizovaná OZ Život v meste:
Mgr. Tomáš Cehlár, predseda OZ Život v meste SNV, t. č.: 0902 205 847, tomas.cehlar(at)gmail.com