Dnes je 27.07.2024, meniny má Božena
Mesto Spišská Nová Ves
 
   Aktuality > Detail

Detail správy

19. 09. 2019 14:14

Bezplatnú prepravu v MHD počas Týždňa mobility si užijú Spišskonovovešťania aj tento piatok

Po vzájomnej dohode štatutárnych zástupcov mesta Spišská Nová Ves, obce Smižany a a. s. eurobus sa aj v roku 2019 zapojíme do aktuálneho ročníka Európskeho týždňa mobility (ďalej len ETM). Témou aktuálneho ročníka je bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom Prejdime sa spolu! Tento rok počas ETM bude dôraz kladený na bezpečnú chôdzu a jazdu na bicykli, ako aj na ich výhody pre zdravie, životné prostredie a peňaženku.

V súvislosti s týmto projektom bude 20. 9. 2019 – piatok dňom bezplatného cestovania MHD pre všetkých cestujúcich využívajúcich mestskú verejnú dopravu v meste Spišská Nová Ves a obci Smižany. Cestujúci obdrží pri vstupe do autobusu cestovný lístok s nulovou hodnotou, ktorým sa preukáže prípadnej dopravnej kontrole. Našich najmenších cestujúcich do školy, škôlky posilníme drobnou sladkosťou.

„Rozhodli sme sa, že vykryjeme tržby, o ktoré príde v tento týždeň spoločnosť eurobus a zaplatíme ich z mestského rozpočtu. Chcel by som vyzvať obyvateľov mesta, aby tento deň využili na cestu do práce, školy a pod. pešo alebo na bicykli.. Sám som sa rozhodol prísť v piatok do práce na bicykli,“ uviedol primátor mesta Pavol Bečarik.

Na základe spoločnej aktivity všetkých samosprávnych krajov a ministerstva dopravy sa rozhodlo o zľavnení cestovného u spojov v prímestskej autobusovej doprave, takže občania môžu od 16. do 22. septembra cestovať s 50-percentnou zľavou.

Mestská hromadná doprava v Spišskej Novej Vsi prostredníctvom vyjadrenia čísiel znamená 15 liniek*, 374 spojov. V roku 2018 bolo prostredníctvom MHD prepravených 1,556 mil. cestujúcich (SNV), spojenie mesta a obece Smižian využilo 0,443 mil. cestujúcich. Autobusy prejazdili   558-tis. km v rámci mesta SNV, 141-tis. km na trase SNV – Smižany a späť. Na území Spišskej Novej Vsi jazdí 22 vodičov na 17 autobusoch, prepravu do a zo Smižian zabezpečujú ďalší štyria na štyroch autobusoch.

Náklady na prevádzku mestskej hromadnej dopravy v rámci mesta a obce Smižany v roku 2018 predstavovali čiastku 1 482 000 €, výnosy z cestovného boli vo výške 424 000 €. To znamená, že stratu dofinancovali mesto Spišská Nová Ves v objeme 862 000 eur a obec Smižany v objeme 196 000 €.

Tento rok mesto realizovalo racionanlizačné opatrenia (napr. zavedenie linky č. 12 – obsluhujúcej víkendové spojenie Nov. Huty a Ferčekoviec). „Na druhej strane sme občanom priniesli potrebné spojenie medzi  Poliklinikou Svet zdravia s Poliklinikou pri Hornáde. Mestská hromadná doprava a jej rozvíjanie ostáva jednou z priorít v našich plánoch ako premeniť naše mesto na mesto 21. storočia. Zvažujeme aj možnosť bezplatného cestovania v celom meste. Viacerými projektmi sa však uchádzame aj o získanie prostriedkov na vybudovanie a obnovu cyklotrás v meste, napr. na prepojenie Ferčekoviev a Novoveskej Huty, alebo na obnovu cyklochodníka vedúceho po nábreží Hornádu za bývalými kasárňami,“ skonštatoval primátor P. Bečarik.

V predchádzajúcich rokoch mal týždeň mobility veľký ohlas, v roku 2017 napríklad využilo možnosť cestovať zadarmo 7 917 cestujúcich. Okrem cestovania zadarmo si vtedy mohli rodiny s deťmi užiť podujatie pred Redutou, na ktorom nechýbali historické autobusy, stánky s atrakciami a bohatý program. Výnimočne tam vzniklo pri tejto príležitosti malé dopravné ihrisko pre detské káry, ktoré si užívali predškoláci a žiaci z nášho mesta. Verejnosti sa prvý raz predstavil elektrobus, ktorý by v budúcnosti mohol doplniť možnosti hromadnej dopravy v Spišskej Novej Vsi.

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), rezortná inštitúcia Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, na Slovensku koordinuje program kampane EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY (ETM) na národnej úrovni. ETM prebieha každý rok od 16. do 22. septembra a umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Motivovaním jednotlivcov, aby si volili udržateľné spôsoby dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, pešia chôdza či cyklistika, môžeme znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalitu ovzdušia a urobiť z mestských častí príjemnejšie miesta pre život a prácu.

Témou ročníka 2019 je Bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom PREJDIME SA SPOLU!. Tento rok počas ETM bude dôraz kladený na bezpečnú chôdzu a jazdu na bicykli ako aj na ich výhody pre zdravie, životné prostredie a osobný bankový účet. Mestá, ktoré podporujú pešiu chôdzu či jazdu na bicykli sú vnímané ako atraktívnejšie, s nižšími emisiami, menším preťažením a vyššou kvalitou života pre svojich obyvateľov (zdroj: http://eurotm2019.eurotm.sk/)

*Linka č. 4 je financovaná obcou Smižany, linky 10 a 11 financuje mesto a obec Smižany v rovnakom podiele.

_________________________________________________________________________

Informácie:

Ing. Peter Susa, vedúci oddelenia výstavby a dopravy MsÚ, e-mail:peter.susa@mestosnv.sk, t. č. 0918 341 533