Marie Jones: DAVEY BY TO TAK CHCEL (FLY ME TO THE MOON)

Réžia: Klaudyna Rozhin
Preklad: Lucia Olosová
Hrajú: Antónia Kurimský Oľšavská a Petra Kriváčková 

Premiéra: 6. júla 2019 v Divadle Kontra
Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. 

  • Svetová premiéra Davey by to tak chcel (Fly Me to the Moon) sa uskutočnila v januári 2012 v Belfaste. V septembri toho istého roku v New Yorku bola americká premiéra tejto hry.

Čierna komédia o dvoch opatrovateľkách, ktoré vedia odolať všetkému okrem pokušenia, a o malých rozhodnutiach, ktoré majú veľké následky.

Francis a Loretta sú slabo platené opatrovateľky v Belfaste. Peniaze im ledva vystačia na prežitie - určite nie na školský výlet pre dieťa, a už ani nehovoriac o naplánovanej kamarátkinej rozlúčke so slobodou v Barcelone.

Jedného dňa sa im počas služby naskytne príležitosť…

Takto sa dá do pohybu séria udalostí, ktoré sa v konečnom dôsledku týkajú morálky. Kde je hranica medzi chudobou a poctivosťou, medzi sebeckosťou a tradičnými hodnotami? Prečo musia obyčajní ľudia poslúchať hlas morálky, kým pre bohatých a mocných to zjavne neplatí? Čoho sa treba držať a čomu veriť? 

Ako zhodnotil istý írsky divák: „táto hra by mala byť na predpis.”

  • Prvé uvedenie na Slovensku od autorky mega úspešného titulu "Kamene vo vreckách", ktorý sa hral v Kontre viac ako 10 rokov. 

MARIE JONES (členka Rádu Britského Impéria) je nazývaná „írskou kráľovnou čiernej komédie”. Narodila sa a žije v Belfaste. Píše pre rozhlas, divadlo a TV. Jej hry sú uvádzané na celom svete, od Ruska až po Kanadu a USA. Skôr, ako začala písať a venovať sa réžii, bola herečkou.

Jej najväčší hit, Kamene vo vreckách, získal o.i. dve Olivierove ceny, cenu Evening Standard a cenu Irish Times/ESB. Hra bola uvádzaná na West Ende a Broadway a vo viac ako tridsiatich krajinách celého sveta. V našom divadle Kontra Kamene vo vreckách boli hrané viac ako 10 rokov.

Marie má čestný doktorát z Queens University v Belfaste a Ulsterskej univerzity. Magazín Tatler ju zvolil za Ženu Severného Írska roku 2005. Je tiež herečkou a hrala medzi inými Sarah Conlon vo filme Jima Sheridana V mene otca.

 

  • „Šialený dej a skvelé tempo môžu spôsobiť hyperextenziu krku, ak sa nebudete držať opierok sedadla.”  Jo Ann Rosen, NYTheatre.com

 

Autorka fotografií: Ivana Tomková