Pamiatky

Viac pozri navstevnik.spisskanovaves.eu/co-vidiet/

Pohľad z veže

Mesto Spišská Nová Ves

je od roku 1992 vyhlásené za mestskú pamiatkovú zónu s množstvom historicky cenných objektov. Mnoho z nich sa nachádza priamo na historickom Radničnom námestí, ktoré patrí medzi najkrajšie námestia na Slovensku a zároveň je najdlhším šošovkovitým námestím v Európe.

Pozrite si panoramatické zábery (zvoľte Pohľad na námestie z veže rímskokatolíckeho kostola, Letné nočné námestie, Zimné nočné námestie, Zimná ulica) »

Rímsko-katolícky farský kostol

Rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie

je najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou v meste. Mohutná trojloďová bazilika je pozoruhodná vďaka južnému gotickému portálu, plastikám Majstra Pavla z Levoče či vzácnej bronzovej krstiteľnici, ktorá pochádza z 2. pol. 13. storočia. Neogotická veža z konca 19. storočia (1893) je svojou výškou 87 m najvyššou kostolnou vežou na Slovensku.
Čítať ďalej »

Radnica

Radnica

bola postavená v rokoch 1777 - 1779 v klasicistickom slohu uprostred námestia. V interiéri radnice je najvýznamnejším priestorom reprezentačná sieň umiestnená uprostred budovy a siahajúca cez dve poschodia. V budove sídli primátor mesta a časť mestského úradu.
Čítať ďalej»

Provinčný dom

Provinčný dom

Budova Provinčného domu bola od stredoveku mestskou radnicou, a to až do roku 1777, kedy ju od mesta kúpila Provincia XVI spišských miest a zriadila v nej svoje administratívne sídlo. Najzaujímavejšou časťou budovy je predná fasáda, ktorej súčasťou je aj tzv. Levočská brána vedúca na Levočskú ulicu. V súčasnosti v budove sídli Múzeum Spiša so svojimi expozíciami.
Čítať ďalej »

Reduta

Reduta

je romantickou secesnou budovou postavenou v rokoch 1899 - 1902 so štyrmi nárožnými vežičkami. Strechu ukončuje labuť sediaca na lýre. Dnes sa tu nachádza Spišské divadlo, koncertná sieň, kaviareň, Mestské kultúrne centrum a televízia Reduta.
Čítať ďalej »

Galéria umelcov Spiša

Galéria umelcov Spiša

sídli v historickej budove v centre mesta na Zimnej ulici - pôvodne meštiansky dom z 2. polovice 16. storočia. Zaujímavá renesančná architektúra - dvor s renesančnou loggiou, arkádami a zvyškami renesančných okien vytvára príťažlivé prostredie, v ktorom sa prezentujú stále expozície výtvarnej kultúry tunajších rodákov spolu s príležitostnými výstavami domácich i zahraničných umelcov.
Čítať ďalej »

Evanjelický kostol

Evanjelický kostol

bol postavený v rokoch 1790 - 1796, vysvätený v roku 1796. Kostol má pôdorys kríža a je postavený v klasicistickom slohu. Ide o tzv. tolerančný typ evanjelického kostola. Vďaka výbornej akustike je obľúbeným miestom organizovania koncertov a festivalov vážnej a organovej hudby (napr. Medzinárodný organový festival Ivana Sokola).
Čítať ďalej »

Gréckokatolícky chrám

Gréckokatolícky chrám Premenenia Pána

patrí k najmladším sakrálnym stavbám v Spišskej Novej Vsi. Začal sa stavať v roku 1991, veriacim tu sídliacej gréckokatolíckej farnosti slúži od roku 1997. Architektonicky je postavený tak, aby symbolicky zvýraznil niektoré tradičné byzantské prvky, hoci navonok pôsobí moderne. Veľmi pozoruhodná je sakrálna výzdoba interiéru.
Čítať ďalej »

Miesto prianí

alebo tiež pamätník Pocta Majstrovi Konrádovi, označuje nový pamätník nachádzajúci sa v centre Radničného námestia pri budove Radnice. Slávnostne odhalený a požehnaný bol koncom roka 2012 pri príležitosti 655. výročia vzniku prvej gotickej zvonolejárskej dielne na Spiši (a zároveň najvýznamnejšej na Slovensku), ktorú založil v Spišskej Novej Vsi Majster Konrád.

Čítať ďalej »

Socha Immaculaty

Mariánsky stĺp so sochou Immaculaty

Národná kultúrna pamiatka Mariánsky stĺp s kamennou sochou Nepoškvrnenej Panny Márie, tzv. Immaculatou, má svoje miesto v historickom srdci mesta pred farským kostolom už od roku 1724. Spišskonovoveský mariánsky stĺp bol postavený na základe donácie vtedajšieho poľského starostu Teodora Konštantína Lubomirského. Je najstarším spomedzi mariánskych stĺpov, ktoré dal tento gróf postaviť aj v ďalších 13 spišských mestách, ktoré spravoval v období tzv. poľského zálohu. Immaculatu vyhotovil podľa dostupnej literatúry levočský kamenosochár Friedrich Horn.
Čítať ďalej »

Slovenský kostol

Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie - Slovenský kostol

sa nachádza neďaleko námestia v radovej zástavbe Levočskej ulice. Bol pôvodne len kaplnkou pri mestskom špitáli, pravdepodobne zo 14. storočia. Kostol slúžil hlavne slovenskému obyvateľstvu, preto je zaužívaný aj názov Slovenský kostol.
Čítať ďalej »

Kostol Božieho milosrdenstva

Základy kostola nachádzajúceho sa na sídlisku Západ I boli položené na jeseň v roku 1996. Jeho slávnostná konsekrácia sa konala v roku 2009. Zaujímavosťou kostola je dominanta interiéru - zelený jednoramenný kríž zo skladaného skla a nerezu, ktorý je pravdepodobne najväčším skleneným krížom na svete umiestneným v kostole. Kostol je pútnickým miestom.
Čítať ďalej »

Sochy evanjelistov

Sochy štyroch evanjelistov - sv. Jána, sv. Lukáša, sv. Mareka a sv. Matúša sa nachádzajú nad vstupnou bránou mestského cintorína.
Čítať ďalej »

Učiteľský ústav

Učiteľský ústav

bol postavený v rokoch 1873 - 1874 pôvodne ako pseudoklasicistická budova. Učiteľský ústav tu sídlil vyše 80 rokov. Dnes je sídlom Gymnázia na Školskej ulici.

Rodný dom s pamätnou tabuľou, v ktorom žila a r. 1928 zomrela matka generála M. R. Štefánika

Dom s pamätnou tabuľou,

v ktorom od roku 1927 až do svojej smrti 7. júna 1928 žila Albertína Štefániková, rod. Jurenková, matka generála Milana Rastislava Štefánika, sa nachádza na Letnej ulici č. 64. 

Židovský cintorín

sa nachádza vo východnej časti mesta na Cintorínskej ulici. Najstarší hrob pochádza z roku 1880 a najmladší z roku 1955. Je poslednou zachovanou pamiatkou židovskej kultúry v meste. V roku 2010 bol spišskonovoveský cintorín zaradený do Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva.
Čítať ďalej »